Боуен

Боуен

Техниката Боуен е сравнително нова методика, създадена през 80-те години на ХХв. от австралиеца Том Боуен.

Това е холистична терапия, чията основна философия е, че човешкият организъм притежава необходимите "инструменти за самовъзстановяване". Боуен терапията се основава на теорията, че щом се постигне цялостна релаксация на тялото, започва процес на възстановяване на равновесието и хармонията му, чрез присъщата му вътрешна способност да се справя с всеки физически или психичен проблем. Изпълнява се с леки, нежни движения по тялото на специфични места, които активизират нервнорефлекторни и лимфорефлекторни механизми, които дават възможност на тялото да функционира и да се възстановява.

След всяка серия движения следват паузи. Именно тези паузи са едно от основните неща, които отличават Боуен от всяка друга терапия. Те са времето, необходимо на тялото да усвои и преведе в действие получените съобщения. По време на паузите пациентът остава сам в помощението, без телефони, музика, ароматни свещи и други нарушаващи търсената пълна релаксация.

Терапията няма противопоказания и може да се прилага както при новородени, така и при най-възрастните. Особено ефективна е дори при животните, което опровергава теорията, че е плацебо. Прилага се при:

  • мускулно-скелетни и ставни проблеми;
  • дисбаланс и проблем на вътрешните органи;
  • авто-имунни заболявания, алергии;
  • неврологични проблеми;
  • емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия и много други;